Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A szem törőrendszerét a szaruhártya, csarnokvíz, a lencse és az üvegtest alkotja.

 • Accomodació= alkalmazkodó képesség: Közelre tekintéskor csak akkor keletkezhet éles kép az épp törőerejű szemben, ha a szem törőereje fokozódik. A törőközegek közül egyedül a lencse képes törőerejének fokozására.

  D= dioptria

 • Az accomodacio a szem azon képessége, hogy törőerejének fokozása révén közelre és a köztes távolságokra is éles kép keletkezzen. Átlagos olvasáshoz (33cm) 3,00 dioptria accomodatio (alkalmazkodás) szükséges. Hosszabb idejü olvasáshoz kb 4,00-5,00 dioptria

 • Közelre nézéskor szemünk "összetart"- konvergál. Az accomodatio és a konvergencia szorosan kapcsolódikk egymáshoz. Bizonyos fokú accomodatio konvergenciát vált ki.

 • Közeli-Távoli pupillatávolság (PD) különbsége, közeli PD 2 mm-el kevesebb.

 • Binocuralis látás: kétszemes éleslátás

 • Távolpont: az a legtávolabbi pont, amelyről jövő fénysugarak- a szem nyugalmi állapotában , accomodatio megszüntetésekor- a retinán egyesülnek.

 • Közelpont: Az a legközelebbi pont, amelyről valaki a legkisebb szöveget is eltudja olvasni- maximális accomodatio igénybevételével.

 • Helyes fénytörésü szemet: Emmetrópiás szemnek nevezzük. Azt a szemet, amely nyugalmi állapotában a végtelenből jövő párhuzamos sugarakat úgy töri meg, hogy azok az ideghártya sikjában egyesülnek képpontokká.

 • A szem hibás fénytörésű Ammetropiás,ha  a szem törőereje vagy hossztengelyének mérete, ill. ha ezek egyidejüleg az élettani határokon túlmenő eltérést mutatnak, a szem hátsó gyújtópontja nem a retina sikjába esik, a párhuzamos fénysugarak nem az ideghártyán egyesülnek képpontá ( elé vagy mögé kerülhet)

 

LátáshibákKép

Rövidlátás (myopia)

A rövidlátás nagyon gyakori fénytörési hiba, gyakran örökletes jelleget mutat. A rövidlátók közelre nagyon jól látnak, de a távoli tárgyakat elmosódottan érzékelik. Ennek oka lehet, hogy a szaruhártya görbülete nagyfokú (túl domború) vagy a szemgolyó tengelye túl  hosszú. Emiatt a fókuszpont az ideghártya (retina) előtt van, a retinára elmosódott kép vetül.

Kialakulásának okai:

 • Tengelyi myopia
 • Törési myopia
 • A: györbülési myopia
 • B: Indexes vagy törésmutatói myopia
 • C: görcsös myopia vagy accomodatív myopia
 • B és C, ha csak időleges - Transitoricus myopia
 • Luxaciós myopia - veleszületett vagy traumás eredetü:
 • A: egyszerü myopia (kb -4 dioptriáig) Az esetek többségében törési myopia, kb 22-24 életévben megáll. (Gyakorlatban: pl. nem látja jól középiskolásan a táblát. -1,00 d sph, amely 22 éves korig fokozódik majd megáll.)
 • Közepes myopia:
  Az esetek többségében tengelyi myopia kb. -4,00 D-tól -6,00 -8,00 D-ig
 • Nagyfokú myopia:
 • -6,00 -8,00 D felett Az esetek töbségében tengelyi dioptria. Kapcsolódhat hozzá kóros elváltozás: pld szemfenéki elváltozások, üvegtesti elváltozások, Glaucoma

 

 

Távollátás (hypermetropia)Kép

A távollátás oka az, hogy a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos, vagy a szemgolyó tengelye túl rövid. Mindezek következtében a fénysugarak a retina síkja mögé fókuszálódnak.
A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak, bár fiatal korban a szem alkalmazkodó képessége miatt a távollátás rejtett marad.

A lézerkezelés a távollátást a szaruhártya görbületének növelésével kezeli, a fókuszpontot a retina síkjába hozza előre.

Kialakulásának okai:

 • Tengelyihypermetropia
 • Törési hypermetropia:
 • A: fakultatív hypermetropia
  Kisfokú hypermetropia. Távolpontja nyugalmi állapotban a szem mögött van, de accomodatioval a töröerő fokozásával éles kép kerülhet a retinára. A szem többet dolgozik, de lát. Accomodációval láthat távolra és közelre, de nélküle nem.
  Gyakorlatban: Fiatal vagy gyermek +0,50 D sph Ő távolra jól lát, olvasásnál a szeme fáradékony, a betőűk összefolynak. Ha viseli a szemüveget a a szeme nem lesz fáradékony. Jól lát szemüveg nélkül is,csak NEM KÉNYELMES. Valószínüleg kinövi ezt, ( a szem növekedésével) elhagyhatja a szemüveget
 • B: relatív hypermetropia
  Közepes fokú hypermetropia: A folyamatos accomodacio konvergenciát vált ki. Binokuláris látása (kétszemes) nincs. mert a szemei konvergálnak. (vagy kancsal és jól lát, vag ynem kancsal és nem lát jól) A kettős képek zavaróan hatnak ezért az egyik képet (szemet) kikapcsolj a az agy, (tompalátás)
  Tompalátás( a szem nem tanul meg látni) ez kisgyermek korban, ha nem veszik észre a szülők és nem viszik szemvizsgálatra alakulhat ki. Ekkor bármekkora dioptriát is teszünk a "tompa" szeme elé, adott Visusnál nem lehet jobbat elérni.
  Gyakorkatban: Convergens Kancsalság tipikus esete: Kancsalság esetén minnél hamarább lássa szakorvos (kialakulhat a tompalátás kb 7 éves korig gyógyítható, aztán már nem lehet javítani) váltott takarással- kb. két év alatt javítható.
 • C: abszolut hypermetropia
  Nagyfokú hypermetropia. A szem a maximalis alkalmazkodás igénybevételével sem tudja a szem hypertoniás fénytörésének hiányát pótolni. Távolpont a "szem mögött " marad, közelpont szintén.

 

Astigmia (belső tengelyferdülés)Kép

Az astigmia nagyon gyakori látáshiba. A szaruhártya alakja inkább egy rögbi labdára hasonlít, és két fő görbülete van (az egyik domborúbb, a másik laposabb). Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek látóhártyára, éles kép nem keletkezik. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a beavatkozás során egy görbület helyett (mint pl. a szabályos rövidlátás esetében) két görbületet kell kezelni egyidejűleg, hogy a látóhártyán egy pontba gyűljenek össze a fénysugarak.

Öregszeműség (presbyopia)

Életünk delén mindenki szeme - mindegy hogy egészséges, rövidlátó, vagy bármilyen más fénytörési hibával rendelkezik - presbyoppá válik. Ez azt jelenti, hogy szemünk alkalmazkodóképessége jelentősen csökken. Ennek oka az, hogy a szemlencse elveszíti rugalmasságát, alakját nem tudja a sugártest izomzata változatni. Nem lehet domborúbb vagy laposabb közeli vagy távoli tárgyak nézésekor. Ezért a közeli és a távoli tárgyak éleslátásához más-más dioptriájú kiegészítő szemüvegre, lencsére van szükségünk.

A lézeres szemkezelések nem tudják az öregszeműség (presbyopia) okát megszüntetni. Ennek ellenére presbyop emberek is élvezhetik a lézerkezelés előnyeit, ha távolra is viselnek szemüveget. A beavatkozás után csak közeli korrekcióhoz kell szemüveget használniuk.
Sőt sok esetben, arra alkalmas személyeknél lehetőség nyílik az egyik szem közeli és a másik szem távoli beállítására - ezt hívják monovision korrekciónak - amivel a teljes szemüvegmentesség is elérhető.